Fotokronika se vrača

Pred petimi leti sem ustvaril prvo fotografsko rubriko v časopisu Naš kraj, za kar gre zahvala navdušenju in podpori župana Ja­ neza Pavlina  ter velikodušnim pokroviteljem. Fotokronika se je navezovala na fotografski natečaj, ki nam je omogočil, da smo odkrili številne nadarjene ljubiteljske foto­grafe in med prebivalci naše občine vzbudili zanimanje za to privlačno umetnost.  

Vesel sem, da lahko napovem vrnitev Fotokronike v naš lokalni časopis in začetek novega natečaja.

Razpisali smo dve temi:

  1. Obrazi Slovenije
  2. Utrinki in lepoto Dobrepoljske in Struške doline

Struške doline

Fotografije so lahko črno­bele ali barvne, ponujajo se številni motivi: portret, krajina, favna in flora, arhitektura, neživa na­rava, kulturni in športni dogodki… Izbira je vaša. Poskušajte nam predstaviti karseda izvirne, raznolike in pestre posnetke.

Natečaj bo potekal od marca do oktobra. Razglasitev rezultatov in odprtje razstave sta predvidena v decembru 2014. Tako kot pri prvem natečaju bom tudi tokrat vsak mesec v Našem kraju ter na spletni strani občine (www.dobrepolje.si) objav­ ljal analize izbranih fotografij, če bo treba, jih bom dopolnil s tehničnimi nasveti.

Na natečaju leta 2009 so lahko sodelovali le prebivalci občin Dobrepolje in Grosuplje, tokrat pa bo potekal na narodni ravni, torej se ga lahko udeležijo amaterski in profesionalni fotografi, ki prebivajo na območju Slovenije, kar bo nedvomno povečalo število udeležencev in dvignilo njegovo raven ter konkurenčnost. 

Fotografije lahko pošljete do vsakega 5. v mesecu na naslov fotokronika.naskraj@gmail.com. 

Kot si lahko preberete v pravilniku natečaja, nagrade niso zanemarljive. Tudi mene je zamikalo, da bi prepustil mesto urednika in predsednika žirije ter se pridružil tekmovanju. Ker pa je to pomembna vloga, v ok­viru katere me čakajo številne obveznosti, prepuščam vam, da ustvarite posnetke, ki bodo pritegnili našo pozornost. V žiriji se mi bosta pridružili dve znani in priznani osebnosti iz fotografskega sveta, ki sta sprejeli moje povabilo, zato ponovno poudarjam, da bo kakovost natečaja tokrat precej višja. 

Sam se bom lotil pisanja in se po najboljših močeh potrudil za kakovostno, pozitivno in konstruktivno Fotokroniko. Vanjo bom poskušal vnesti kanček lahkotnosti, v čemer se bo razlikovala od akademskega, suhoparnega tona, ki je pogosto značilen za številne natečaje.

Fotografske aparate v roke, veliko sreče vsem in naj zmagajo najboljši!

 

  • fotokronika