Zagariške mačkare zopet oživele

Kar nekaj let je minilo od zadnje mačkarade v Zagorici. Letos pa so se zopet združili vsi vaščani  in na pustno nedeljo je bilo v Zagorici kljub slabemu vremenu prav živahno. Množica ljudi se je zbirala v vaškem jedru (na luži) in pričakovala povorko.  Od gasilskega doma proti luži so se najprej prikazali kurenti v svojih čudovitih kožuhih in zaplesali svoj ples. Povabljeni so bili kot gostje in se vabilu radi odzvali. Množica je bila navdušena in marsikdo jih je v živo videl prvič. Za njimi sta povezovalca napovedala povorko mačkar. Na čelu je bil komandant, ki poveljuje vsej povorki, nato pa talepe  mačkare, ženin in nevesta ter družice. Nato župnik z ministrantoma in mežnar s pušco. V sprevodu sta bila Mery z ljubimcem, dvojčka ter mož z babo v košu. V kuli so vozili kurenta, kot včasih. Tastar in tastara sta se pripeljala s kočijo. Tastara je bila precej živahna, da jo je stari komaj miril. Seveda pa jo je bil naveličan in bi se je rad znebil. Sledil je obred poroke in razbitje lončenega lonca. Mladi pari so zaplesali in družice razdelile med obiskovalcem flancate.

Takoj zatem so grbci privlekli babji maln. »Stara not, mlada v'n«, je vpil malnar. Res so jih nekaj prenovili, le tastara se ni dala. Zato je tastar sklenil, naj jo prežagajo. Kar veliko dela so imeli s starimi kostmi, a jim je uspelo. V ozadju so se pri peči grele mice, ki so čakale na vola, da se vprežejo in zaorjejo v pomlad. Za njimi je sejalec posejal seme in pustni obred je bil zaključen.

Dogajanje sta ves čas s svojo hudomušnostjo komentirala Jožeta. Obiskovalci so bili seznanjeni tudi z razlago posameznih mask. Ni manjkalo ponudbe s pijačo in domačimi dobrotami, kot so krofi in štula z različnimi nadevi, za kar gre zahvala spretnim zagoriškim gospodinjam. Tudi čaja, kuhanega vina  in drugih pijač ni manjkalo, saj smo se Zagoričani dobro pripravili.

Že v zgodnjih jutranjih urah so po hišah hodili jajčarji z grbci. Le te so spremljali posamezni novinarji, etnologi in snemalci. Ves dan pustne nedelje je bil v vasi praznično obarvan. Ko smo videli veliko šteilo obiskovalcev, smo bili navdušeni, tako, da se bo pustovanje še ponovilo.

Mačkarada je bila v celoti posneta z namenom, da se naredi film, ki bo to šego in navado še dolgo hranil v digitalni obliki.

Mačkarada ne bi izpadla kot je, če se ne bi združili tako mladi kot manj mladi, ki so s svojim požrtvovalni delom, stroji, orodjem in dobro voljo pripomogli k izvedbi.

Odbor, ki je skrbel za izvedbo mačkar, v sestavi, Jaka Žnidaršič, David Levstek, Ambrož Volek in Andrej Škulj, se zahvaljuje vsem, ki ste sodelovali v povorki, pri stojnicah, jurčku, pri oblačenju in pripravi likov in promociji. Zahvala vsem, ki ste skrbeli za peko, kuho in pogostitev med in po mačkaradi. Hvala vsem, ki ste posodili ali darovali oblačila in klobuke, šiviljam in še vsem drugim, ki ste kakor koli pomagali pri izvedbi mačkarade. Ne nazadnje tudi zahvala vsem, ki ste projekt finančno podprli. Seveda pa gre posebna zahvala obiskovalcem, ki ste prišli v Zagorico kljub slabi vremenski napovedi in nam izkazali podporo in zaupanje.

  • dsc_0652

  • dsc_0280

  • dsc_0968

  • dsc_0273

  • zagariske_mackare_dsc_0979