Predstavitev knjige dr. Zdenka Rotarja Padle maske

Vabljeni v skedenj Škrabčeve domačije na predstavitev knjige dr. Zdenka Rotarja Padle Maske. Od partizanskih sanj do novih dni, v četrtek, 20. marca 2014, ob 19. uri.

 

Z avtorjem bo o knjigi, ki razkriva mnoga zakulisja povojne socialistične in sedanje samostojne Slovenije, vodil pogovor Peter Frankl, glavni urednik in direktor Časnika Finance.

Padle maske so knjiga spominov dr. Zdenka Roterja, ki je kot 16 letni fant odšel v partizane, po vojni deloval v Udbi, v šestdesetih postal profesor religijologije, bil urednik revije Teorija in dekan Fakultete za družbene vede, prijatelj Staneta Kavčiča ter dolgoletni svetovalec Milana Kučana.   Padle maske so iskrena izpoved “strica iz ozadje”, ki govori o znamenitih in manj znanih akterji slovenske zgodovine od leta 1941 do današnjih dni. V njej boste na več kot 600 straneh izvedeli še neznane stvari o slovenski polpretekli zgodovini. O Edvardu Kardelju, Borisu Kidriču, Ivanu Matiji Mačku, Stanetu Kavčiču, Stanetu Dolancu, Milanu Kučanu, Francetu Rodetu, Antonu Stresu, Janezu Janši, Igorju Bavčarju, Dimitriju Ruplu, Spomenki Hribar, … Imen, ki nastopajo v osebnem pregledu slovenske zgodovine v zadnjih 75. Letih, je preveč, da bi jih lahko vse našteli. Zgodb, ki vas bodo presenetile, navdušile in poučile, pa še več.   *

Profesor dr. Zdenko Roter (1926) je utemeljitelj sociologije religije na Slovenskem in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Kot šestnajstletni dijak je poleti 1942 odšel v partizane. Po koncu vojne je bil vpoklican v obveščevalno službo nove države. V šestdesetih se je vključil v akademsko življenje. Bil je eden od svetovalcev Staneta Kavčiča. Sodeloval je pri zasnovi in realizaciji projekta Slovensko javno mnenje. Ukvarjal se je z empiričnim preučevanjem vernosti in nevernosti. Po osamosvojitvi pa je deloval kot svetovalec Milana Kučana. Ljubljanska univerza mu je za zasluge podelila naslov zaslužnega profesorja, slovensko sociološko društvo naziv častnega člana, slovenska država pa najvišje državno odlikovanje. Roterjeva pripoved o lastnem življenju je vedno že tudi pripoved o slovenskem skupnem prebivanju in njegovih raznolikih deformacijah. Avtorjeva odločitev, da je spomine napisal v tretji osebi, je Aleš Debeljak v spremni besedi opredelil odločitev za odpoved avtoriteti vsevednega pripovedovalca. Kot pravi Debeljak gre za pripoved v sebi razcepljenega glasu: “… v katerem dva različna pogleda v nenehnem dialogu razčiščujeta resnico in pravico posameznih dogodkov, odločitev in dejanj. S tem vzdržuje avtor tisto “odgovornost oblike”, v kateri način pripovedi zrcali vsebino, to pa do mere, do katere razcepljeni, podvojeni in z dvomom vase prežeti glas izpodbije sleherno možnost absolutne vednosti.”

 

V soboto, 22. marca, ob 18. uri pa vas vabimo v skedenj Škrabčeve domačije na prvi polfinale Pesniškega turnirja 2014. Na njem se bo 12 izbranih pesnikov z interpretacijo svojih pesmi pomerilo za šest mest v finalu. Moderatorja bosta Zora A. Jurič in Nino Flisar.


(Vir: Šilcportal)

  • zdenko-roter-padle-maske-199x300