Okrogla miza o Zagariških mačkarah

V petek, 14. februarja 2014, je v sejni sobi v občinski stavbi na Vidmu v Dobrepolju potekala okrogla miza na temo Zagariških mačkar, ki jo je organizirala ekipa Zelnik.net.

Na okrogli mizi so aktivno sodelovali domačini, strokovnjaki s področja etnologije, organizator pustovanja v Ribnici, župan Dobrepolja, ter ravnatelj OŠ Dobrepolje. Pogovor je usmerjal Igor Ahačevčič, ki Zagariške mačkare dobro pozna, saj je tudi sam pred leti sodeloval pri organizaciji.

Strokovne poglede na pustovanje in tovrstno kulturno – turistično ponudbo sta nam predstavila znana etnologa, ki sta skozi leta spremljala Zagariške mačkare, gospod dr. Janez Bogataj in gospa Helena Ložar Podlogar. Gospod Bogataj je razložil kako je pomembna spontanost in vloga domačinov ter lokalnega okolja pri ohranjanju pustnih navad in tursitični ponudbi. Helena Ložar Podlogar pa nam je predstavila, kako je spremljala Zagariške mačkare in obujanje le teh v preteklosti.

O tem, kako se je čez leta pustovanje v Zagorici odvijalo so znali naječ povedati zagoričani Stane Škulj, Alojz Erčulj, Jože Hren in Ančka Lazar, ki nam že vrsto let s svojimi pripovedmi pomaga pri ohranjanju šeg.

K ohranjanju te bogate kulturne dediščine pomaga tudi Občina, ki tovrstne projekte podpira. Več o tem je spregovoril župan Janez Pavlin, ki je obljubil občinsko podporo tudi v nadalje.

Zanimivo je bilo poslušati Cveta Marinška, dolgoletnega predsednika Pustnega društva Goriča vas in glavnega organizatorja pustovanja v Ribnici. Predstavil je tradicijo pustnih običajev v Ribnici in ovire, s katerimi so se spopadali.

Kot smo navajeni, nam je tudi tokrat ravnatej Ivan Grandovec povedal zanimvo izkušnjo in predstavil, kako v šoli skrbijo za ohranjanje mačkar.

Okrogla miza je potekala v sproščenem vzdušju in tekom pogovora se je zbralo kar nekaj zanimivih zgodb in pripovedi, predvsem pa napotkov in usmeritev za nadaljnjo organiziranje pustovanja v Zagorici.

Okrogla miza je bila tudi snemana in neposredno prenašana preko spleta. Vabljeni k ogledu posnetka ki se nahaja na spletni strani www.zelnik.net.

 

  • dscn4121

  • dscn4117

  • dscn4122