Pohod na KRAŠKI ROB in martinovanje v ZAZIDU

Planinsko društvo Ribnica vabi na KRAŠKI ROB IN ZAZID, martinovanje – 7. skupni pohod s PD Velike Lašče v soboto, 9. novembra 2013, odhod ob 6.15 z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.

Prevoz: organiziran.
Izhodišče poti: vas Dane (Hrvaška), 580 m.
Višinska razlika: 474 m.
Zahtevnost poti: LAHKA pot, potrebna je kondicija za okoli 6 do 7 ur hoje.
Načrt poti: Dane (580 m)–Špičasti vrh (957 m)–Žbevnica (1014 m)–pod Kavčičem (879 m) do vasi Rakitovec (540 m).
Čas hoje (okvirno): 6–7 ur.

Opis:
Pohod bomo začeli v hrvaški vasici Dane, zato imejte s seboj dokumente za prehod državne meje. Naš prvi cilj bo Špičasti vrh (957 m.) Od tu nadaljujemo proti Žbevnici (1014 m). Žbevnica ima okoli vrha razprostrte travnike, ki so sicer najlepši spomladi, ko cvetijo travniške rože, vendar pa ima svoj čar tudi jesenski čas. Žbevnica je drugi hrvaški vrh nad 1000 m. Pot nas bo od tu vodila naprej proti Kavčiču, s katerega so lepi razgledi na ostale kraške vrhove. Na Kavčič se ne  bomo povzpeli, šli bomo pod njim.  Razgledi s Kavčiča in s poti nas bodo  popeljali proti zanimivi  primorski  vasi  Rakitovec  (kjer bomo  končali  pohod;  če  pa bomo imeli dovolj časa, se bomo podali do našega Zazida). Rakitovec leži na pobočju žbevniško-kojniškega pogorja. Nastala je pred približno tisoč leti. Najbrž je nastala zaradi vode velikega kala, ki se nahaja na začetku vasi in v katerem se napaja živina. To območje so prvi naselili Slovani v 8. stoletju in je bilo v celoti last nemških knezov. Leta 1615 je bila požgana in opustošena, zaradi vojne med Beneško republiko in Habsburžani. Vas je do konca 2. svetovne vojne pripadala občini Buzet, do leta 1995 pa pod občino Sežana. Od tega leta dalje pripada Rakitovec Mestni občini Koper. V različnih obdobjih je bila vas tudi različno poimenovana: Rachitovich, Raccotol, Rakitovac, Rakitovič, Grancino, Aquaviva, Valmorosa, Aquaviva dei Vena in nazadnje njeno današnje ime Rakitovec. 

Na naši poti ni planinskih postojank, zato imejte malico in pijačo v nahrbtniku. Z nami na poti bo vodnik PZS Boris Cergol, ki nas je vodil pred leti po Kraškem robu v več etapah. Previden korak  vsepovsod naj bo naše vodilo. Ne pozabimo:  Naš cilj  ni samo varno se povzpeti na vrh, ampak  varno
sestopiti ter priti varno domov!

Zaključek pohoda pa  bomo imeli  v Zazidu,  kjer je tisti dan praznovanje ‘rojstva novega vina’  in se bomo po  tradiciji kraških
vasi z godbo, pijačo in jedačo podali v vasi od hiše do hiše. Pri tem je priporočljiv prispevek 7 EUR (a samo enkrat, na začetku).

Potrebna oprema  in dokumenti: Potrebna je primerna planinska oprema, pohodne palice, veljavna planinska izkaznica (plačana planinska članarina za tekoče leto), osebni dokument (prehod meje), dobra volja in varen korak.
Prijave z akontacijo: Torek pred pohodom, to je 5. novembra ob 18. uri v pisarni PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica.
Akontacija: 15 EUR se plača ob prijavi.
Vodja pohoda: Zdenka Mihelič, vodnik PZS (informacije: 041 222 358).

Srečno in varen korak,
PD Ribnica


(Vir: Šilcportal)

  • kraski-rob-400x300