Strokovna ekskurzija DG Štorovke v Maribor

Mesec september je za člane DGŠŠ Hočevje zelo deloven, saj je prva polovica meseca namenjena pripravi in izvedbi razstave, druga polovica pa izobraževanju. Tako se nas je, na povabilo GD Lisička iz Maribora, 30 gobarjev DG Štorovke udeležilo strokovne ekskurzije na mariborsko Pohorje. Dne, 23. 9. 2013, smo se odpravili na pot iz Vidma, preko Hočevja, Krke, Ivančne gorice, Višnje gore in Ljubljane proti Mariboru, kamor smo prispeli okrog 9.30 ure. Ker nam je bila pot do sedeža društva neznana, smo za pomoč zaprosili poštarja, ki nam je z nasmehom povedal, da smo na pravi poti in da imajo člani gobarskega društva za nas že pripravljene mize z dobrotami. Res so nas pričakali z obloženimi mizami narezkov in peciva, pa tudi čaj, sok, kava in pecivo niso manjkali. Po prigrizku in predstavitvi GD Lisička iz Maribora in njihovega dela, smo se  odpravili na voden ogled Maribora. Ogledali smo si stari del mesta, z lepo obnovljenim jedrom, tržnico, stolno cerkvijo, »ezel ek« s kavarno Astoria o čemer poje Alfi Nipič v svoji pesmi. Kot zanimivost, nam je vodič pokazal tudi kip našega bližnjega soseda iz Muljave, pisatelja Josipa Jurčiča, ki je deloval tudi v Mariboru. Brez obiska Lenta in stare trte v Mariboru ne gre. Potepanje po Mariboru smo zaključili s sprehodom po Lentu in nabrežju Drave, mimo židovske sinagoge do našega avtobusa.

Maribor je naše drugo največje mesto, s svojo bogato zgodovino, mešanico kultur, kar se vse kaže v arhitekturi mesta, nas je navdušil.

Po ogledu Maribora smo se odpeljali po stranskih poteh do Ruške koče na Pohorju. Tu smo se odpravili v gozd in v manj kot dveh urah,  prinesli več kot sto primerkov različnih gob. Na kar sta nam predsednik GD Lisička g. Slavko Šerod v sodelovanju z g. Tratnik Bogdanom iz DG Štorovke, pripravila razstavo gob z determinacijo-razlago posameznih primerkov gob. S svojim bogatim znanjem, ki sta ga znala na preprost način prenesti na udeležence ekskurzije, sta pritegnila tudi ostale obiskovalce Ruške koče. Po končanem predavanju nas je v koči čakal pohorski lonec, značilna jed za te kraje skuhana  iz ješprenja, zelenjave in mesa. Nekaj toplega se nam je res prileglo, saj je bil dan bolj temačen, pa tudi  rahlo je občasno rosilo, toda to ni pokvarilo  našega zadovoljstva. Ekskurzija je bila res enkratna, saj se z druženjem in nabiranjem gob naučimo vedno nekaj novega.

Gobarsko društvo Lisička Maribor je naše gobarsko društvo obiskalo v preteklem letu in nas že takrat povabilo na srečanje pri njih. Zadovoljni in z pridobljenimi novimi znanji smo zapuščali Maribor z obljubo, da se še vrnemo, kakor tudi oni k nam.

Hočevje, september 2013

Tekst: ga. Majda Grm

Fotografije: ga. Gerta Gregorka

  • P9210394.JPG

  • P9210406.JPG

  • P9210426.JPG

  • P9210492.JPG

  • P9210469.JPG

  • P9210483.JPG

  • P9210503.JPG

Dogodki

Ni dogodkov

ekskurzije DG Štorovke Dobrepolje