Septembrska razstava gob

Za nami je 8. razstava gob v organizaciji DGŠŠ Hočevje, oziroma osmi gobarski praznik ali festival gob, kot našo tridnevno prireditev imenuje gospod župan. Občina Dobrepolje je poleg naših številnih drugih sponzorjev, Radia Zeleni val, Pekarne Grosuplje, naš največji pokrovitelj. Naša tridnevna razstava je v prvi vrsti namenjena spoznavanju gob, ter ozaveščanju ljudi o ravnanju z gobami v naravi. Letos je bilo razstavljenih 281 primerkov gob. Tudi tokrat smo bili v dvomih ali nam bo razstavo sploh uspelo pripraviti zaradi sušnega vremena, toda tako kot lani se je začela gobarska sezona le nekaj dni pred našo razstavo. Primerke gob so nam pomagali nabrati članice in člani gobarskih društev Novo mesto, Gorje, Škofja Loka. Pri determinaciji gob pa so poleg staroste našega gobarskega društva gospoda Bogdana Tratnika, sodelovali še determinatorji : Veronika Tratnik, Tone Soklič in  Branko Vrhovec …..

Razstava vsako leto privablja nove in nove obiskovalce iz bližnje in daljne okolice, zlasti iz sosednjih občin. Najbolj pa smo veseli zanimanja in interesa Osnovne šole Stična in pa Podružnične osnovne šole Krka.  V ponedeljek je razstava odprta za osnovnošolsko mladino, tako da si jo je letos ogledalo cca 150 učencev iz Osnovne šole Stična v občini Ivančna gorica in pa podružnične osnovne šole Krka. Učenci so razdeljeni v tri skupine. Kratko predstavitev razstave in vodenje po njej je opravil gospod, Gregorka Pavle, predsednik gobarskega društva. V preteklem letu so si razstavo ogledali tudi nižji razredi osnovne šole Dobrepolje, letos pa za to niso pokazali interesa.

Učenci so pokazali velik interes za ogled razstave, ter postavili posamezna vprašanja v zvezi z gobami in njihovimi rastišči. Vidi se, da so našo razstavo videli že večkrat in si sproti nabirali nova znanja.

V torek 10. septembra je skupina 9 učencev 4. razreda  Podružnične osnovne šole Krka skupaj z mentorico v spremstvu naših gobarjev in lovca obiskala naš gobarski dom. Za projektno nalogo so si izbrali predstavitev Društva gobarjev Štorovke Šentrumar Hočevje, er dejavnost društva, s čimer so se spoznavali na poti iz Krke do gobarskega doma in druženju pri njem. Med potjo so nabrali tudi košarico gob in z zanimanjem poslušali kakšne gobe so nabrali in kje so posamezna rastišča.

 Otvoritev razstave je bila v soboto ob deseti uri. Na prireditvi je nastopil pevski zbor društva upokojencev Dobrepolje in pa folklorna skupina iz Ponikev. Po tem kratkem kulturnem programu  in pozdravnih besedah predsednika društva, Pavleta Gregorke in župana, gospoda Pavlina, j bila razstava uradno odprta.

V nedeljo pa je v okviru spremljevalnega programa razstave potekalo tekmovanje v pripravi gobjih jedi. Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah in sicer v pripravi gobjega golaža, ter v kategoriji drugih jedi. Gobji golaž se je pripravljal na prireditvenem prostoru  pri gasilskem domu. V tej kategoriji so tekmovale 4 ekipe in sicer Gobarsko društvo Novo mesto, Gobarsko društvo Škofja Loka, lanskoletne zmagovalke Društvo podeželskih žena Dobrepolje Struge, ki je ob močnem sunku vetra skoraj ostalo brez svojega gobjega golaža, vendar ga je v prevrnjenem kotličku ostalo  toliko, da ga je bilo možno oceniti, ter Trio sombrero, ki je z lastnim harmonikarjem poskrbelo za dobro vzdušje med tekmovalci in  obiskovalci.

V kategoriji izbranih jedi pa so tekmovali : Gobarsko društvo Gorje z gobarsko pito, Gobarsko društvo Novo mesto z gobjo pašteto, ter Gobarsko društvo Škofja Loka z gobjim burekom.

Komisija v sestavi : Franci Tomše-predsednik komisije, člani pa so bili Tone Tomšič, Buščaj Mitja, Štefan Kastelic, je imela težko delo, saj so bile vse ocenjevane jedi pripravljene zelo dobro, tako da je bila odločitev kar težka.  Po oceni komisije je prvo mesto za gobji golaž dobilo Gobarsko društvo Novo mesto, drugo mesto je zasedlo  Gobarsko društvo Škofja Loka, tretje mesto pa Društvo podeželskih žena Dobrepolje-Struge

V skupini izbrane jedi je prvo mesto zasedlo Gobarsko društvo Gorje, drugo mesto je zasedlo Gobarsko društvo Novo mesto in tretje mesto Gobarsko društvo Škofja Loka.

Kot donator nam je pokale za tekmovanje doniralo Zlatarstvo Gros iz Grosuplja.

Komisija je izven konkurence ocenila tudi gobji golaž, ki so ga pripravili člani DGŠŠ Hočevje in je bil na voljo obiskovalcem, ter ugotovila, da je bil najboljši, vendar domače društvo ne more sodelovati na tekmovanju, ki ga samo organizira. Da je bil golaž res dober se je videlo tudi po tem, da ga je zmanjkalo tako v soboto kot tudi v nedeljo.

Trud, ki ga člani in članice društva vložimo v razstavo je bogato poplačan, ko vidimo zadovoljne obraze obiskovalcev in slišimo njihove pohvalne besede.

Ne nazadnje nam je pomagalo tudi vreme, ki nam je prizaneslo s padavinami.

  • P9140200.JPG

  • P9140145.JPG

  • P9140148.JPG

  • P9160366.JPG

  • P9140187.JPG

Dogodki

Ni dogodkov

DG Štorovke Razstava gob Dobrepolje