Pohod k Žegnanemu studencu s Poldetom Severjem

Ljubitelje narave vabimo na pohod k Žegnanemu studencu s Poldetom Severjem

Obiskali boste Žegnani studenec nad vasjo Gradišče, se po želji povzpeli na Gradiški vrh in se nato spustili še k najvišjemu dolenjskemu slapu Kobiljemu curku. Pot je krožna, ni preveč zahtevna in vodi večinoma po gozdu.

Izhodišče bo v soboto, 17. 8. 2013, pred Parnasovim centrom v Robu (med 8. in 8.30 uro)
V tem času bosta na ogled razstava Moja rodbina v centru Parnas in priložnostna razstava kamnin, ki jo bo pripravil Polde Sever.

Iz Roba se bodo obiskovalci po stezi skozi Burovje peš povzpeli do Žrela in Žegnanega studenca, kjer bo ob obnovljenem izviru kratek kulturni program, pri katerem bodo sodelovali člani gibanja Staroverci.

Od tam se bodo udeleženci lahko ob rimskem zidu povzpeli na Gradiški vrh (tu so bili odkriti arheološki ostanki prazgodovinske naselbine ter najdena železna sekira skitskega tipa, ki jo hrani Narodni muzej Slovenije), nato pa se spustili nazaj do Žegnanega studenca. Od tam vodi pot naprej do Kobiljega curka, od koder je predviden povratek po lepi gozdna cesta - na kateri boste še enkrat prečkali rimsko zaporo - nazaj do Roba.

Hoje z dogajanjem vred bo približno za 3 ure,
priporočamo pohodne palice, športno obutev in kozarec za pitje vode iz Žegnanega studenca.

Številne zanimivosti v povezavi s kulturo življenja na prazgodovinskih gradiščih bo obiskovalcem med potjo predstavljal Polde Sever.

Po pohodu si boste lahko privoščili enolončnico (cena: 5 EUR) v okrepčevalnici Škrabec v Robu.

Zemljevid poti:


Relief poti:


Povzetek poti:

Lepo vabljeni!

(Vir: Zavod Parnas)

  • zegnani1

Dogodki

Ni dogodkov

pohodništvo Šport Rob Parnas