Urban Praprotnik presenetil dobrepoljske tekače

Verjetno si bralci, ki se ne ukvarjate s tekom, težko predstavljate, da se je treba učiti tehnike teka. Večina verjetno meni, da teči pa res zna vsak. Res je, teči se naučimo zelo zgodaj, a vendar se tehnika teka med nami zelo razlikuje. Ko se nekdo resneje in bolj redno začne ukvarjati s tekom, postane vprašanje tehnike teka zelo pomembno. Po eni strani zato, ker je pravilna tehnika bolj ekonomična v smislu porabe energije, po drugi strani pa lahko napačna tehnika povzroči poškodbe mišic in vezi, kar pa lahko dolgoročno vodi v nezmožnost ukvarjanja s tekom. Znanost na področju analize tehnike teka je v zadnjih letih močno napredovala. Številni posamezniki in društva so pričeli z bolj sistematično analizo tekaške tehnike. Eden najbolj znanih tekaških trenerjev pri nas je Urban Praprotnik. Člani Športnega društva Dobrepolje smo ga medse povabili v sredo, 29. maja.

V začetku nam je g. Praprotnik podal nekaj teoretičnih informacij o tehniki teka, sledil pa je praktični del, pri katerem so vsi tekači analizirali svojo tehniko teka (preko snemanja in projekcije). Človek se največ nauči, če neko svoje dejanje vidi posneto in predvajano. Tako je bilo tudi tokrat. Številni tekači so bolj natančno spoznali svojo tehniko teka in številne drobne napake. Na koncu smo dobili še navodila za odpravljanje napak in navodila pri nakupu tekaških copat.

Vseh  21 udeležencev v en glas strinjalo, da je bila tekaška delavnica potrebna in koristna. Z novimi spoznanji bodo kilometri še lepši.

Bojan Novak

 

Naj takoj priznam, da nisem prav veliko pričakoval od tekaške delavnice, saj sem bil prepričan, da znamo vsi teči, kot je treba. Zelo sem se zmotil! Skoraj nihče ni znal teči, kot je prav. Zelo nazorno smo si napake lahko ogledali na počasnih posnetkih in ugotovili, da nam še veliko manjka. Po teoriji smo poskusili še praktično in bili prijetno presenečeni s kakšno lahkoto lahko pretečemo daljše razdalje z manj napora. Če bomo upoštevali dobre nasvete, bomo tekli še z večjim veseljem.

Sebastjan Groznik

Urban Praprotnik je v nekaj urah predstavil drugačen pogled na tehniko teka. V sproščenem vzdušju so bili prikazani osnovni napotki, ki naj bi pomagali, da se tekač dolgoročno izogne kroničnim poškodbam. Čas je minil hitro, udeleženci pa smo se razšli motivirani, da bomo pridobljeno znanje lahko kmalu koristno uporabili.

Klemen Drobnič

O naši tekaški delavnici z g. Urbanom lahko napišem samo pohvale. Urban je prijeten in simpatičen fant, ki je pravi profesionalec na področju teka. Pokazal in dokazal nam je, da je bil naš dosedanji tek nepravilno naravnan, tek, ki na dolgi rok bolj škodi našim sklepom kot koristi. Veliko koristnega sem se naučil od delavnice, sedaj pa se vse  koristno in “zdravo” trudim upoštevati tudi v praksi.

Priporočam tudi ostalim rekreativnim tekačem.

Bojan Marolt

Z Urbanom sem pretekel svoji prvi veliki maraton v Berlinu in nato naslednje leto še na Dunaju. Videvava se skoraj na vsakem večjem tekmovanju v Sloveniji in izven meja. Vedno spremlja in opogumlja svoje varovance, zato sem bil še posebej vesel, ko je zavil tudi v naše kraje.

Vedel sem, da nekaj osnovnega znam. Ob poslušanju kratkega seminarja, pa sem dobil občutek, da vem toliko, da se zavedam, da vem zelo malo. Ko je na začetku Urban dejal, da bomo končali prej kot v treh urah, sem se vprašal, kaj bomo toliko časa delali. Saj ne bomo jemali taktike, strategije, ne bomo tekli maratona… Vendar: slike, diaprojekcije, predstavitev ogrevanja za vsako mišico, razlike med ogrevanji mišic, kit, »kako se trenira poškodbe«, hitrost, zgradba nog,  snemanje, ogled posnetkov, diskusija, napotki, pa spet snemanje – že napredek – in na koncu še pregled športnih copat. Nisem vedel, da nosim napačne… 

Tako je to zgledalo ...na koncu prekratko, zabavno, nadvse poučno.

Gorazd Milavec

 

  • Tekaška delavnica3

  • Tekaška delavnica1

  • Tekaška delavnica2