Rimski dan v Robu

Ekipa PARNAS-ovih prostovoljcev je učencem Osnovne šole Velike Lašče – podružnice Rob pripravila zanimiv, poučen in predvsem zabaven program, ki ga bodo pomnili še dolgo.

Ekipa zavoda PARNAS se je odločila, da bo učencem pripravila delavnice na temo starih Rimljanov, saj se na novi Geološki poti v Kobilji curek srečajo tudi z rimskim zapornim zidom - Claustra Alpium Iuliarum.
A vendarle so začeli malce drugače. Miha Brkinjač je namreč vsem prisotnim pred prostori zavoda PARNAS predstavil geološki otok, kratko predavanje pa so otroci poslušali z velikim zanimanjem ter si tudi z lupo ter drugimi pripomočki ogledovali geološke zanimivosti Roba.




Po končanem predavanju pa so jih že čakale prave delavnice. Animatorji so učence razdelili v dve skupini: manjša se je pod vodstvom Alenke Peterc lotila peke kruha po starodavnem rimskem receptu,



... druga, ki sta jo vodila Jernej Tekavec in Miha Brkinjač, pa je izdelovala makete rimskih obrambnih stolpov. Otroci so bili nad to delavnico še posebno navdušeni, saj so lahko makete nato odnesli tudi s seboj domov.



Prava poslastica pa je učence še čakala. Dva animatorja, Jernej Tekavec in Srečo Knafelc, sta se namreč napravila v rimska vojaka in odigrala izjemno zabaven skeč, ki sta ga nato dopolnila še z medsebojnim igranjem antične igre Petteia.




Igro je spremljalo huronsko navijanje učencev, ki so po večini stiskali pesti za vojaka Brutusa, preko spremljanja igre pa so se njenih pravil naučili, tako da so se kasneje v njej preizkusili tudi sami.




V nadaljevanju delavnic so se učenci ponovno razdelili v dve skupini. Prva se je preselila v improviziran peskovnik, kjer so otroci iz peska in kamnov izdelali pomanjšano kopijo rimskih zapor, kakršne so pred slabima dvema tisočletjema varovale območje okoli Roba.



Ostali otroci so v tem času izdelovali mozaik v obliki rimskega ščita. Ta ščit so nato odnesli s seboj, tako da sedaj krasi prostore njihove šole.

Programa pa še ni bilo konec. Otroci so se namreč pod vodstvom vodje delavnic Gašperja Favaija preizkusili še v streljanju z miniaturnimi katapulti,



... nekateri pa so se pridružili animatorki Martini Tekavec pri pisanju rimskih številk na voščene tablice.



Po tako napornem dnevu je učence čakal le še posladek. Poskusili so namreč rimski kruh, ki so ga izdelale njihove sošolke. O okusnosti kruha priča podatek, da ga ni ostala niti drobtina. Siti in dobre volje so se otroci odpravili domov. Imena rimskih vojakov Felixa in Brutusa pa so po šoli odmevala še ves naslednji teden.

FOTO: Miha Brkinjač, Gašper Favai



(Vir: Zavod Parnas)

  • Petteia

Dogodki

Ni dogodkov

Parnas kulturna dediščina Rob