EKO dan na Gradežu

V zavodu Parnas so v sodelovanju s kmetijo Zabukovec in Društvom za ohranjanje dediščine Gradež za otroke osnovne šole ene izmed sosednjih občin organizirali naravoslovni dan pod naslovom EKO DAN. Otroci so dan preživeli v podeželski vasi Gradež - na kmetiji Zabukovec in v sušilnici sadja Gradež. 




Na kmetiji so spoznali živali ter skrb zanje. Ogledali so si krave, konja, žrebička, kozličke, kokoši, kmečko arhitekturo (hlev, skedenj, kozolec) ter stroje (traktorji, ipd), ki so v pomoč pri delu na kmetiji. Spremljali so tudi ročno molžo. V največje veselje pa so jim bile mlade kozice, s katerimi so se lahko poigrali in jih božali.




Ob demonstraciji so spoznali, kako iz mleka nastanejo mlečni izdelki - sir in albuminska skuta (pusta skuta). Z zabavno igrico so na koncu ponovili izraze in celoten postopek, ki se uporabljajo pri izdelavi sira in albuminske skute (sirišče, sirotka, ipd).




V zbirki kmečkega orodja in pripomočkov so si lahko ogledali starejšo posodo in pripomočke za predelavo mleka nekoč (danes le še redko v uporabi).

V sušilnici sadja Gradež so si ogledali naraven ekološki način sušenja sadja brez umetnih dodatkov in konzervansov. Spoznali so postopek in si ogledali prostore, ki so namenjeni sušenju sadja.


Otroci so preživeli EKO DAN, ki si ga bodo zagotovo zapomnili (kar je vidno tudi na fotografijah) po obisku hleva in domačih živali na kmetiji ter pokušini sira (s hruško in olivnim oljem), ki je pridelan brez umetnih dodatkov in konzervansov.

Foto: Zdenka Zabukovec
(Vir: Zavod Parnas)

  • ekodan.JPG

Dogodki

Ni dogodkov

kulturna dediščina Rob Parnas