Častim 1/2 litra - študentski krvodajalski teden

Študentska krvodajalska akcija “Častim pol litra!” po novem kar ves mesec, tudi pri GROŠ-u!

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) s svojimi organizacijskimi oblikami že tradicionalno izvaja vseslovenski projekt, študentsko krvodajalsko akcijo “Častim pol litra!”. Projekt je bil prvotno zasnovan kot vseslovenski študentski krvodajalski teden, a je kmalu prerasel ta okvir in posamezne akcije so se izvajale ves mesec. Ker je zanimanja za krvodajalstvo med študenti čedalje več - v okviru jesenske krvodajalske akcije oktobra 2015 smo s 1.382 krvodajalci podrli študentski krvodajalski rekord - so se pri ŠOS-u odločili akcijo razširiti kar na ves mesec.

Aprila bo tako možno na različnih lokacijah po Sloveniji darovati kri. Vse študente vabimo, da izmed ponujenih terminov izberejo najustreznejšega in “častijo pol litra”.

Pa GROŠ-evci?

Študentski klub GROŠ se bo akciji pridružil tudi to pomlad in tako že tradicionalno del te vseslovenske študentske akcije. V sodelovanju z Rdečim križem - območno zgruženje Grosuplje (OZRK Grosuplje) bomo tokrat prisotni kar na treh lokacijah v UE Grosuplje. Kri boste lahko darovali od 22. 4. 2016 pa do 28. 4. 2016 v Grosuplju, Ivančni Gorici in Dobrepolju. 

GROŠ-evci bomo tako zopet pokazali, da imamo tudi mladi čut za sočloveka in smo pripravljeni priskočiti na pomoč tudi z darovanjem krvi. Če si že potrjen darovalec, potem tako ali tako veš, kako stvari potekajo, lahko pa za to plemenito dejanje navdušiš še druge. Več nas bo, več krvi bo! Tokrat je to za spremembo dobro. 

Kri boste lahko darovali na naslednjih lokacijah:

--> 22. 4. 2016 - Dobrepolje – v osnovni šoli Dobrepolje od 7:00 do 12:00
--> 25. 4. 2016 - Ivančna Gorica – v srednji šoli Josipa Jurčiča od 7:00 do 13:00
--> 28. 4. 2016 - Grosuplje – v osnovni šoli Louisa Adamiča od 7:00 do 13:00

S seboj morate obvezno prinesti zdravstveno izkaznico in osebni dokument s fotografijo. Počutiti se morate zdravo! Pred odvzemom lahko pojeste nemasten obrok (npr. kruh z marmelado), popijete dovolj tekočine (čaj, sok ali kavo), odsvetujemo pa mastno hrano in mlečne izdelke (mleko, maslo …).

*Za darovanje krvi morate:

      -> biti polnoletni (do 65 let),
      -> imeti vsaj 50 kg telesne teže,
      -> imeti vrednosti hemoglobina vsaj 125 g/l (ženske) ali 135 g/l (moški),
      -> imeti krvni tlak pod 180/100 mm Hg,
      -> imeti zdravo srce,
      -> biti brez povišane telesne temperature,
      -> živeti dovolj zdravo, da tvoj način življenja in okolje samo ne pomenita povečanega tveganja za prenos bolezni s krvjo.

Študenti vsako leto izvedemo dve tradicionalni krvodajalski akciji (pomladi in jeseni), pod sloganom »Častim pol litra!«

Od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev stalno narašča, kar pomeni, da se tudi med mladimi dviguje zavest o pomenu krvodajalstva. Ravno zato bomo letošnji pomladanski krvodajalski “teden” razširili kar na ves mesec april. V tem mesecu bo možno v različnih krajih po Sloveniji, v organizaciji Študentskih organizacij Univerze v Ljubljani, v Mariboru in na Primorskem kot tudi številnih študentskih klubov, darovati kri.

Upamo, da nam bo tudi tokrat uspelo doseči tako študente kot tudi širšo javnost in spodbuditi vse k darovanju te, za življenje nujno potrebne tekočine, s katero marsikomu pomagamo povrniti zdravje ali celo rešiti življenje. V Sloveniji po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino vsak dan potrebujemo okoli 350 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam po krvi, in prav tovrstne krvodajalske akcije so najboljši način za zapolnitev zalog krvi po bolnišnicah.

Vse krvodajalce in tiste, ki si to še želite postati, vabimo, da se udeležite študentske krvodajalske akcije. 

(vir: www.castimkri.si)