1. DECEMBER v GROŠ-u

Danes, 1. decembra, obeležujemo SVETOVNI DAN BOJA PROTI AIDSU. 

Veš, da se vsako minuto na svetu z virusom HIV na novo okuži 11 ljudi?  Veš, kakšni so simptomi okužbe z virusom HIV? Želiš pomagati omejiti epidemijo aidsa?

Vsako leto 1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Osrednje geslo globalne kampanje je:
’’Proti ničli – nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi aidsa’’.

 

Zakaj je svetovni dan boja proti aidsu pomemben?

Trenutno na svetu živi okoli 34 milijonov ljudi z virusom HIV, več kot 35 milijonov je zaradi virusa že umrlo, zaradi česar je to tudi ena od najbolj uničujočih pandemij v zgodovini človeštva. Danes kljub znanstvenemu napredku pri zdravljenju virusa HIV, številnim zakonom, ki obolele varujejo ter boljšem razumevanju bolezni, ljudje še zmeraj ne znajo zaščititi sebe in drugih pred virusom HIV, prav tako sta še zmeraj prisotni stigmatizacija in diskriminacija obolelih. Svetovni dan boja proti adisu je pomemben, saj spominja javnost in svetovne vlade, da bolezen ni izginila.

Kaj lahko naredim?

Podporo lahko najprej pokažemo z rdečo pentljo, mednarodnim simbolom zavedanja bolezni. Nato se lahko začneš zavedati, da sta za varno spolnost pomembna predvsem dva kriterija: zaščita in zmerno menjavanje spolnih partnerjev.

Kje se lahko testiram?

Testiranja na HIV se izvajajo po vsej Sloveniji (v LJ: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja in Zavod RS za transfuzijsko medicino). Predhodno naročanje načeloma ni potrebno, vendar se postopki v različnih ustanovah razlikujejo, zato je priporočljivo pred odhodom vseeno poklicati in preveriti, kdaj poteka testiranje, kakšen je način testiranja in ali je potrebno predhodno naročanje.

 

 

Aktivisti Študentskega kluba GROŠ smo na ta dan na svojevrsten način prisostvovali k osveščanju naših članov o tem smrtonosnem virusu. Pripravili smo letake, na katerih smo navedli nekaj informacij glede te tematike. Na drugi strani je bilo geslo letošnje akcije: ''Ali Si Dovolj oSveščen?'' pod njim pa je bil na rdečem polju pričvrščen zavojček s kondomom. Gradivo smo raznesli po ožji okolici Grosuplja. Letake smo odnesli v zdravstveni dom in v Mestno knjižnico Grosuplje. Nekaj pa smo jih pustili tudi v lokalih Pupa Pub, v Evropi in v Torpedu. Tu smo pustili svoj pečat saj so vam tekom dneva v omenjenih lokalih ob kavi postregli še s kondomom. 

Aktivni pa smo bili tudi v srednji šoli Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici, kjer je naša aktivistka med tamkajšnje dijake razdelila letake in GROŠ-eve kondome. Odziv je bil tudi tam izredno dober. Dijaki so na ta način pokazali, da jim ni vseeno in da se zavedajo resnosti okužbe z virusom HIV. 

GROŠ-evci upamo, da smo vsaj malo prispevali k osveščanju o tem problemu. Zavedamo se tudi, da je to tema, na katero se je potrebno spominjati celo leto.