V oktobru smo bili predvsem dobrodelni!

V oktobru smo bili predvsem dobrodelni!

Groševci smo tudi letos združili moči in v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije – območno združenje Grosuplje izpeljali še eno uspešno krvodajalsko akcijo. S to akcijo smo se pridružili vseslovenski študentski krvodajalski akciji ''Častim ½ litra'', ki v študentskih klubih poteka dvakrat letno. Letos smo na našem območju akcijo izvedi kar na štirih lokacijah. Kri so lahko tako študentje, kot tudi drugi občani darovali v Ivančni Gorici, v Dobrepolju, v Šentvidu pri Stični in v Grosuplju.

Na grosupeljski enoti Rdečega križa so že predhodno naredili okviren izračun, koliko darovalcev pričakujejo tokrat. Kljub temu, da je bila udeležba v Ivančni Gorici malenkost pod pričakovanji, se je skupna številka dvignila predvsem v Šentvidu in tudi v Grosuplju. V Ivančni Gorici se kri darovalo 131 ljudi, v Dobrepolju 62, v Šentvidu 93, v Grosuplju pa se je zvrstilo kar 165 krvodajalcev. To skupaj nanese kar 451 ljudi, ki so nesebično darovali kri – energijo za življenje.

Tako kot prejšnja leta je bila tudi letos udeležba krvodajalcev odlična. Skupna številka je presegla pričakovanja. V sklopu Študentskega krvodajalskega tedna, ki je potekal po celi Sloveniji, pa je organizatorjem do konca meseca oktobra uspelo zbrati kar 1.382 krvodajalcev.

Še eno kapljico v morje dobrodelnosti pa smo prispevali s sodelovanjem pri vseslovenski dobrodelni akciji "Manj svečk za manj grobov". V soboto, 30.10., in nedeljo, 1.11.2015, ste nas lahko opazili na pokopališčih Resje v Grosuplju, v Šmarju Sap ter v Dobrepolju na pokopališčih Videm in Struge. 

S tem projektom pa smo se pridružili več kot 90-tim organizacijam in društev s 15-ih različnih krajev in več 100 prostovoljcem. Tako smo tudi letos, kot tudi že lansko leto, dokazali, da znamo razmišljati drugače! S projektom Manj svečk za manj grobov ne želimo rušiti tradicije, pri kateri se s prižigom sveč na grobovih simbolno spominjamo umrlih. Vsekakor pa želimo opozoriti na pretiravanje pri le-tem običaju. V zameno za svečo ste lahko na stojnici vzeli zastavico sočutja in za njo darovali prostovolen dar. Letos smo vsi organizatorji tretjino zbranih sredstev namenili Gorski reševalni zvezi Slovenije za opremo reševalnih skupin s profesionalnimi nosili. Ostali dve tretjini zbranih sredstev v Grosuplju in Dobrepolju pa bo Študentski klub GROŠ namenil posebnemu socialno-varstvenemu zavodu PRIZMA, ki ima svoj sedež v Ponikvah. Z zbranimi sredstvi bomo kupili drage medicinske pripomočke, ki so nujno potrebni za vsakodnevno oskrbo ljudi z motnjo v telesnem in duševnem razvoju. Z zbranim denarjem bomo kupili profesionalni ultrazvočni inhalator in aspirator, ki ju za nemoteno in korektno delo nujno potrebujejo v svoji ambulanti. Že sedaj lahko s ponosom povemo, da smo v tej akciji v Grosuplju in Dobrepolju skupaj zbrali kar 2001,67€. V celoti jih bomo prispevali organizacijama, ki s svojim delom pomagajo ljudem, ki za svoje preživetje potrebujejo njihovo pomoč. Na ta način pomagamo tistim, ki še živijo, če že nismo mogli vsem, ki se jih v času 1. novembra spominjamo. 

Poleg vsega pa so za nami še ene volitve v organe Študentskega kluba Groš. V prostorih ŠK GROŠ smo se sestali v sredo, 11. 11. 2015 ob 18:00 uri. Z volitvami smo začeli ob 18:30 uri. V vse organe kluba je kandidiralo toliko kandidatov, kolikor je bilo razpisanih mest. Na mesto člana upravnega odbora pa je kandidiralo 7 kandidatov, razpisanih pa je bilo le šest mest. Tako je volilna komisija po preštetju vseh glasovnic razglasila razultate. Nov, osvežen upravni odbor Študentskega kluba Groš po novem sestavljajo že znani člani Marko Hribar, Anja Blatnik, Lovro Trilar, Patricija Kastelic in dva nova kandidat, Tadeja Skubic ter Erik Rojec. Na mesto predsednika je bil izvoljen Gašper Kus, ki tudi letos ni imel protikandidata. Po volitvah je sledila manjša pogostitev, ki jo je pripravilo osebje iz gostilne Lunca.

Redni občni zbor se ni izvedel, saj je bil prestavljen na februar. Same volitve so potekale mirno in brez večjih sprememb. Nekaterim starim članom so se pridružili novi obrazi. Skupna vizija še vedno ostaja enaka: izobraževanje študentov in dijakov, kvalitetno preživljanje prostega časa ter oživeti klubske prostore, da bodo po več kot uspešni prenovi sedaj tudi služili svojem prvotnem namenu – druženju študentov in dijakov. Prepričani smo, da bo Grošev tim tudi v prihodnje deloval trdno in preudarno, da se bodo iskrile nove ideje in uveljavili novi projkti, skozi katere se bodo naši študentje in dijaki še bolj povezali in aktivirali. Tako študij ne bo le nujno zlo ampak prijetno doživetje, ki ga bodo spremljale mnoge Groševe obštudijske dejavnosti.

V Grošu pa se bo še naprej dogajalo. Že v nedeljo, 15. 11. nas čaka potopisno predavanje Izidorja Furjana: Nebeški Tenerifi z vzponom na Pico de Teide (3718 m). Čaka nas še: Predbožični izlet v Klagenfurt in Bodensee (12. 12.), Ski opening v Franciji – Val Thorens (12. – 19. 12) in Novoletni izlet v Novi Sad (30. 12. – 2. 1. 2016). Za vas pa bomo pripravili tudi prednovoletni koncert z etno zasedbo Elum!

Na dogodke se lahko prijavite na uradnih urah ŠK GROŠ ali prek emaila. Za več informacij spremljajte naš uradni FB profil: Študentski klub GROŠ ali našo spletno stran: www.klub-gros.com.

Groševcu ni nikoli dolgčas!