Na Dunaj 3. in 17. oktobra

Oktobra bomo odpotovali s sodobnim in udobnim avtobusom na enodnevni poučni izlet v cesarsko mesto Dunaj. Glavna osredotočenost tega izleta je, da približamo življenje, njihov pomen in slavo naših Dobrepoljcev, ki so tu zapustili neizbrisljiv spomin.

Kratek opis izleta:

Najprej bomo v prenovljenem Naravoslovnem muzeju iz leta 1889 (3.10. bo skupino vodil dr. Peter Turk, 17.10. pa bo skupino vodil dr. Janez Dular) občudovali arheološke predmete iz halštatske, latenske in rimske dobe, ki jih je na Dolenjskem, v Beli krajini in Notranjskem, izkopal naš neumorni »Čejščan« starinoslovec Jernej Pečnik.

Zatem si bomo ogledali del prostorov univerze, ki jo je dal zgraditi leta 1365 (650 let) vojvoda Rudolf IV., leta 1883 pa jo je prenovil znameniti arhitekt Ferstel. V starih prostorih univerze je tudi naš profesor poetike in retorike Luka Gutenfelder (tudi Lukas Drinak, tudi Bonicampianus, tudi Agathopedius) polnih 28 let vzgajal in izobraževal številne študente različnih narodnosti.

Ogledali si bomo tudi cerkev sv. Petra, katere zasnove segajo v 12. stol. po vzoru rimske Katedrale sv. Petra in je delo številnih arhitektov (G. Montani), slikarjev (M. Rottmayr), kiparjev (M. Steindl)… V letih 1520 in 1528 je to cerkev in hkrati župnijo vodil Slovenec TYFERNUS AVGUSTIN iz Laškega. Bil je župnik, humanist, prvi zbiralec rimskih napisov in odličen arhitekt (Škofijski dvorec v Ljubljani, škofijska rezidenca v Gornjem gradu, škofijsko hišo na Dunaju…). Tyfernus je bil tisti dobrotnik, ki je omogočil uspešen študij našemu Luki Gutenfelderju. Počastili bomo ta spomin, ki sega 500 let nazaj.

Kar nekaj časa bomo namenili ogledu stolnice sv. Štefana s 137 m visokim zvonikom (Steffl) v kateri sta pokopana dva Slovenca: škof Jurij Slatkonja, ustanovitelj Dunajskih dečkov in naš Luka Gutenfelder. Ker bomo čisto blizu ulice Domgasse, si bomo zraven Figarove hiše ogledali škofovsko hišo, ki jo je postavil naš arhitekt Tyfernus za našega škofa Jurija Slatkonjo, kjer je morda v času študija bival naš Luka Gutenfelder.

Na poti proti našemu izhodišču, se bomo ustavili še pri Državni operi iz leta 1869, obnovljeni leta 1955, v kateri se je 21 let predstavljal kot baletni solist dunajske Ljudske opere naš domačin Janez Miklič.

Vso pot, ki jo bomo opravili med navedenimi kraji udejstvovanja naših slavnih rojakov, bo popestrena s strokovnim vodenjem in postanki (kavica v kavarni Landtmann, tortica v hotelu Sacher in podobno, seveda na lastne stroške).

 

Še nekaj koristnih napotkov:

- cena izleta je 40 € (cena vključuje prevoz in vstopnino za muzej - 8 €): 20 € plačate ob prijavi, 20 € pa teden dni pred odhodom

- vaš dodaten strošek bodo samo kavice, Sacher torta, pijače, hrana (priporočamo, da hrano in pijačo vzamete sabo)

- informacije in prijave na TD Dobrepolje (telefon: 041 962 823 ali mail: td.dobrepolje@gmail.com)

- odhod iz Vidma (avtobusna postaja) bo točno ob 3.30 uri, postanek ob 3.55 uri v Grosupljem, v Tepanjah (15 min), počivališče Landzeit (30 min) in na Muzejskem trgu ob Burgringu zraven mogočnega spomenika Marije Terezije. Burgring 7 je lokacija našega prihoda in odhoda ob 18.00 uri. Prihod na Videm v poznih večernih urah.

- ne pozabite na veljavne osebne dokumente, mobitel (dobili boste tudi številko telefona vodnika)

- vsak dobi program izleta in plan mesta Dunaj

- priporočamo udobna oblačila in obutev, saj bomo prehodili okrog 3,5 km. Spremljajte tudi vremensko napoved in se temu ustrezno prilagodite

- po Dunaju moramo biti v skupini in se držati dogovorjenega

 

Obljubljamo, da boste na nivoju spoznali mesto Dunaj in zanimivosti povezane z našimi ljudmi, Habsburžani in številnimi umetniki. Veselite se tega dne!

 

Vljudno vabljeni v mesto, ki v utrujenih glavah zbuja prerojene misli in v potrtih prsih razjasnjuje sanje. (Kozinc Z.)