Ponovitev izleta na Dunaj

Tretjo soboto v oktobru, to je 17. oktobra 2015, zagotovo ponovimo izlet na Dunaj.

Program in cena ostaja enaka 

Najprej bomo v prenovljenem Naravoslovnem muzeju iz leta 1889 pod vodstvom vrhunskega arheologa dr. Petra Turka občudovali arheološke predmete iz halštatske, latenske in rimske dobe, ki jih je na Dolenjskem, v Beli krajini in na Notranjskem izkopal naš neumorni »Čejščan«, starinoslovec Jernej Pečnik.

Zatem si bomo ogledali del prostorov univerze, ki jo je dal zgraditi leta 1365 (650 let nazaj) vojvoda Rudolf IV., leta 1883 pa jo je prenovil znameniti arhitekt Ferstel. V starih prostorih univerze je tudi naš profesor poetike in retorike Luka Gutenfelder (znan tudi kot Lukas Drinak ali Bonicampianus ali Agathopedius) polnih 28 let vzgajal in izobraževal številne študente različnih narodnosti.

Ogledali si bomo tudi cerkev sv. Petra, katere zasnove segajo v 12. stol., po vzoru rimske bazilike sv. Petra in je delo številnih arhitektov (G. Montani), slikarjev (M. Rottmayr), kiparjev (M. Steindl) ... V letih 1520 in 1528 je to cerkev in hkrati župnijo vodil Slovenec Tyfernus Avgustin iz Laškega. Bil je župnik, humanist, prvi zbiralec rimskih napisov in odličen arhitekt (škofijski dvorec v Ljubljani, škofijska rezidenca v Gornjem Gradu, škofijska hiša na Dunaju ...). Tyfernus je bil tisti dobrotnik, ki je omogočil uspešen študij našemu Luki Gutenfelderju. Počastili bomo ta spomin, ki sega 500 let nazaj.

Kar nekaj časa bomo namenili ogledu stolnice sv. Štefana s 137 m visokim zvonikom (Steffl), v kateri sta pokopana dva Slovenca: škof Jurij Slatkonja, ustanovitelj Dunajskih dečkov, in naš Luka Gutenfelder. Ker bomo čisto blizu ulice Domgasse, si bomo zraven Figarove hiše ogledali škofovsko hišo, ki jo je postavil Tyfernus za škofa Jurija Slatkonjo, kjer je morda v času študija bival Luka Gutenfelder.

Na poti proti svojemu izhodišču se bomo ustavili še pri državni operi iz leta 1869, obnovljeni leta 1955, v kateri se je 21 let predstavljal kot baletni solist dunajske ljudske opere naš domačin Janez Miklič.

Vsa pot, ki jo bomo opravili med navedenimi kraji udejstvovanja naših slavnih rojakov, bo popestrena s strokovnim vodenjem in postanki (kavica v kavarni Landtmann, tortica v hotelu Sacher in podobno, seveda na lastne stroške).

 

Cena izleta je 40 € (vključuje prevoz in vstopnino za muzej – 8 €). 20 € plačate ob prijavi, 20 € pa teden dni pred odhodom. Vaš dodaten strošek bodo samo kavice, Sacher torta, pijača, hrana (priporočamo, da hrano in pijačo vzamete sabo).

 

Informacije in prijave 

TD Dobrepolje (telefon: 041 962 823 ali elektronska pošta: td.dobrepolje@gmail.com)

 

Ne odlašajte s prijavami, na voljo je le še 20 prostih sedežev.