Išče se najstarejša razglednica

Se spomnite, kdaj ste nazadnje komu poslali razglednico? Tisto pravo, papirnato, s podobo nekega kraja ali kakšnega drugačnega motiva. Razglednice nam zelo veliko povedo o času v katerem so nastale. Med drugim nam pokažejo arhitekturo, modo, prevozna sredstva določenega časa, način življenja in še kaj. Razglednice imajo znamke, žig, pisavo, zgodbe…  Ravno zaradi tega so pomemben del naše zgodovinske in kulturne dediščine, ki je prav, da jo ohranimo. Morda je tudi na vašem podstrešju shranjen preprost mozaik iz zgodovine vaše družine, začinjen s poštnimi žigi in znamkami.

V dobi elektronskega komuniciranja se vse manj ljudi odloča za to »starinsko« obliko vzdrževanja stikov z znanci in prijatelji. Že od nekdaj  so ljudje  želeli sporočati različne stvari tudi na daljavo. Značilnost prvih razglednic je ta, da so ljudje sporočila in pozdrave smeli pisati le na prvi strani, torej tam, kjer je bila podoba, medtem ko je bila hrbtna stran v celoti namenjena zapisu naslova prejemnika.

Prinesite jih in delite spomine z nami.

Razglednice bomo zbirali v krajevni knjižnici Dobrepolje do konca meseca maja, nato pa pripravili razstavo zbranih razglednic.

Skupaj ohranjajmo kulturno dediščino našega kraja.

  • Išče se najstarejša razglednica