GROŠ podpira tudi dobrodelnost!

Novembra ste se mnogi Dobrepoljci in Grosupeljčani začudili, ko smo vas na pokopališču pričakali GROŠ-evi prostovoljci in vam ponudili možnost, da namesto za nakup sveč prispevate kakšen evro v dobrodelni namen. GROŠ-evci smo se namreč v tistem času aktivno pridružili vseslovenski dobrodelni okoljski akciji z naslovom »Manj svečk za manj grobov 2014«.

Bistvo projekta je bilo osveščanje o prekomernem krašenju grobov ob 1. novembru ter namesto nakupov sveč in rož, delček sredstev preusmeriti v dobrodelne namene. Dobro se zavedamo dejstva, da so sveče na grobu spomin na naše najdražje. Namen akcije nikakor ni bil rušenje te tradicije, ampak zgolj ozaveščanje ljudi, da je pretiravanje s tem nepotrebno. Namesto tega smo jim ponudili možnost, da so poleg obeleženja spomina na pokojnika s sodelovanjem v akciji »Manj svečk za manj grobov«, naredili tudi nekaj dobrega za še živeče. V zameno za dar so prejeli zastavico sočutja, ki so jo lahko pustili na grobu.

V dobrodelni akciji »Manj svečk za manj grobov 2014« je po Sloveniji sodelovalo kar 60 organizacij iz desetih občin ter več kot 200 prostovoljcev, ki smo v času od 31. oktobra 2014 do vključno 1. novembra 2014 z donacijami skupaj zbrali neverjetnih 36.308 evrov.

V Dobrepolju in Grosupljem smo organizatorji na prvem mestu zbirali sredstva z namenom omogočiti deklici iz Grosupljega operacijo za odstranitev možganskega tumorja. Iskrena hvala vsakemu izmed vas, ki se je odločil priskočiti na pomoč tej deklici, ki je potrebovala zahtevno operacijo glave v Nemčiji. Ne morete si zamisliti našega presenečenja, ko smo na večer akcije seštevali zbrana sredstva, saj so številke presegale vsa pričakovanja. Ravno tako je bila nad zneskom presenečena dekličina družina. V tem času jim je namreč tudi zavarovalnica zagotovila kritje stroškov operacije. Po premisleku in preračunavanju stroškov, ki naj bi spremljali potovanje in bivanje v tujini, smo družini namenili 1500 €. Deklica je v Nemčijo že odpotovala in zdravljenje uspešno nadaljuje.

Ker je bilo zbranih sredstev več, kot smo pričakovali, smo se odločili, da s preostalim delom sredstev omogočimo Zdravstveni postaji Dobrepolje nakup laboratorijskega stola v vrednosti 1500 € in Domu starejših Videm nakup inhalatorja in aspiratorja v vrednosti 500 €. Vsi pripomočki so že nekaj časa v uporabi in več kot odlično služijo svojemu namenu.

V sredo, 4. 3. 2015, smo predstavniki Študentskega kluba GROŠ v Dobrepolju zbrana sredstva svečano predali direktorju Primarne prakse Zdravku Mariču in direktorici Zavoda Sv. Terezije Sabini Lenarčič. Na predajo v domu za ostarele Videm je prišlo kar nekaj radovednih prebivalcev, ki so bili nad izčrpnim poročanjem koordinatorja akcije v Grosupljem in Dobrepolju Ambrožem Volekom vidno navdušeni. Vse skupaj so glasbeno popestrili tudi osnovnošolci Jernej Oblak in Matic Ponikvar na harmoniki in trobenti ter Anja Klinc na kitari. Za zaključek smo bili vsi skupaj deležni še manjše pogostitve in sproščenega pogovora.

Za zaključek gre omeniti, da smo prav vsi, ki smo v Dobrepolju in Grosuplju aktivno podpirali akcijo »Manj svečk za manj grobov«, nad rezultatom akcije pozitivno presenečeni. Zadovoljen pa je tudi sam vodja te vseslovenske akcije Primož Jelševar, ki je omenil celo to, da smo v Dobrepolju zbrali največ sredstev glede na število prebivalcev. To je zagotovo več kot spodbuden podatek, hkrati pa tudi visoko zastavljen nivo, ki ga bomo prihodnje leto zagotovo skušali ponovno doseči, če ne celo preseči. Še enkrat iskrena hvala vsem, ki ste podprli to plemenito akcijo.

  • Predaja sredstev - Manj svečk za m...

  • Predaja sredstev - Manj svečk za m...

  • Predaja sredstev - Manj svečk za m...

  • Predaja sredstev - Manj svečk za m...

  • Predaja sredstev - Manj svečk za m...

  • Predaja sredstev - Manj svečk za m...