Poplave 2014 v Dobrepolju

Dobrepolje in Struge so prizadele zelo hude poplave že leta 2010, sedaj pa je voda zopet vdrla v iste objekte. Ugotavljamo, da je preko 60 družin v Kompoljah in na Vidmu, ki so utrpele škodo zaradi poplav. V hišah, ki smo jih že obiskali, smo lahko videli, da je bila višina vode v stanovanjih od 20 cm do 100 cm visoko, v kleteh in v gospodarskih poslopjih pa še višje, tudi do 2 m. Prosimo za pomoč.

Stara zgodba pravi, da dobrepoljska dolina leži na jezeru. Verjetno to ni le stara bajka, saj podtalnica vse pogosteje vdre na površje. Vendar tako hudih poplav, kot se pojavljajo v zadnjih letih, na tem področju dolgo ni bilo. Dobrepolje in Struge so prizadele zelo hude poplave že leta 2010.
Ljudje so v štirih letih komaj uspeli nekako obnoviti stanovanja in popraviti škodo, sedaj pa je voda zopet vdrla v iste objekte. Zaradi pravočasnih opozoril vremenoslovcev, so ljudje tokrat uspeli umakniti, dvigniti in rešiti, kar se je rešiti dalo. Veliko so si med seboj pomagali sosedje, sorodniki.
Vso pohvalo si gotovo zaslužijo lokalni gasilci, ki so neutrudno dežurali, pomagali reševati stvari in črpati vodo. Še vedno so na terenu in pomagajo, kjer morejo. Brez njih bi bila škoda še mnogo večja.
Kljub temu je voda marsikje uničila pohištvo, vrata, podboje, tlake, mnogim je zalilo in poškodovalo peči za centralno kurjavo, gospodinjske aparate, kmetom je zalilo gospodarska poslopja in uničilo krmo za živino, zalilo kmetijske stroje itd.
Sodelavke ŽK smo pomagale čistiti kletne prostore v Domu sv. Terezije, ki so bili poplavljeni. Te dni obiskujemo vse ljudi, ki jih je prizadela vojna ujma in jim ponudimo obrazce za prijavo škode. Ugotavljamo, da je preko 60 družin v Kompoljah in na Vidmu, ki so utrpele škodo zaradi poplav.
V hišah, ki smo jih že obiskali, smo lahko videli, da je bila višina vode v stanovanjih od 20 cm do 100 cm visoko, v kleteh in v gospodarskih poslopjih pa še višje, tudi do 2 m. Tudi tam, kjer voda morda ni pritekla v bivalne prostore, je pa bila v kletnih prostorih in okoli hiš, je škoda velika, saj so zidovi namočeni in vlečejo vlago navzgor.
Pri eni družini smo videli v delavnici označeno višino vode ob poplavi leta 2010 - 90 cm in 2014 - 76 cm. Ta razlika v višini poplavnih voda je v konkretnem primeru preprečila vdor vode v njihove bivalne prostore. Leta 2010 so imeli poplavo tudi v stanovanjski hiši, letos pa je manjkalo le 2 cm, da se voda ni razlila v stanovanje. Prav tako je verjetno teh 14 cm razlike v višini poplavnih voda pripomogla, da voda ni vdrla v hiše v Struški dolini.
Ljudje so resnično zaskrbljeni in prestrašeni, ker se poplave v zadnjih letih tako pogosto pojavljajo.
Kaj storiti? Hiše ne moreš preprosto prestaviti.
Upamo, da se bo deževje končalo in bomo spet dočakali sonce, ki  bo prineslo novo upanje.

Denarna sredstva, ki jih bomo zbrali, bomo namenili izključno za pomoč prizadetim v poplavah, predvsem za plačilo položnic za elektriko. Računi za elektriko so namreč enormno visoki zaradi sušenja sten, saj so razni sušilci in kaloriferji priključeni noč in dan.

Pomoč lahko nakažete na TRR: SI56 0204 6025 4986 661, sklic: 00 91738296-2014, namen: poplave v Dobrepolju 2014, prejemnik: Župnijska Karitas Dobrepolje - Videm, Videm 33, 1312 Videm - Dobrepolje

Kontakt: karitas-dobrepolje@zelnik.net

(foto: Tamino Petelinšek) 

  • poplave Kompolje

  • poplave Kompolje

  • poplave Kompolje

  • poplave Kompolje